Scooterzaak Spijkenisse

 

De scooter is meestal een machine met één versnelling en een motor met drie of meer cilinders. Hij rijdt volgens de principes van traagheid en aërodynamica.

De eerste tekening van wat nu als de typische scooter wordt beschouwd, laat geen erg bevredigend ontwerp zien. Volgens de oorspronkelijke plannen moet de motor achter de achteras worden geplaatst. Wanneer de motor achter de as wordt geplaatst, is er niet voldoende ruimte voor de aandrijving. De aandrijving moet dan achter de motor worden geplaatst. Moderne monteurs zeggen dat het onmogelijk is deze configuratie te realiseren zonder wijzigingen aan de motor of het transmissiesysteem aan te brengen – in feite wordt de motor hierdoor aanzienlijk groter. Of je nu 6 cilinders of 8 cilinders hebt, de basisconfiguratie van de motor is hetzelfde. Het enige verschil is dat je het aantal cilinders en de inlaat- en uitlaatpoorten die die cilinders gebruiken, zelf kunt kiezen.

De moderne motor heeft meestal een bovenliggende klep. Dit betekent dat hij brandstof en lucht in de cilinder laat stromen, en het gas uitlaat na de uitlaatslag. Bovendien heeft de eencilinder twee kleppen per cilinder, waardoor de uitlaatgassen van de cilinders sneller bewegen. Daarom hebben cilinders gewoonlijk rollagers onder de cilinders. De rollagers helpen de cilinders om de uitlaatgassen met hoge snelheid uit te stoten. Het merendeel van de cilinders van een motor bevindt zich op het cilinderblok van de motor.

Afhankelijk van de hoeveelheid werk die van de motor wordt gevraagd, kan hij drie of vier keer zoveel brandstof verbranden als motoren uit het verleden. De brandstof wordt bij de inlaat verstoven en met lucht vermengd en vervolgens in de verbrandingskamer gebracht. De ontstekingsvonk die door de bougie wordt veroorzaakt, verbrandt het brandstofmengsel, waardoor de verbranding op gang komt. De geavanceerde technologie heeft veel vooruitgang gebracht in het ontwerp van de cilinder, de verbrandingsmethode en het assemblageproces van het gaspedaal.

De gasklep en de compressieklep zijn bevestigd aan het cilinderblok. Het doel van dit blok in een eenvoudige motor is het regelen van de timing van het mengsel van brandstof en lucht. De gasklep wordt naar beneden getrokken, of geopend, en het mengsel wordt dienovereenkomstig in de cilinder gespoten. Dit is een mechanische regeling.

De restdrukgolf die wordt gevormd door de zuiger die door de lucht wordt opgestuwd en door de inlaat van brandstof, wordt door de gasklep onder hoge druk in het inlaatspruitstuk overgebracht. Deze golf drukt de lucht in het inlaatspruitstuk samen. De overtollige druk wordt dus door de gasklep enreth de uitlaatpassage afgelaten.

Zelfs wanneer de gasklep openstaat, wordt brandstof in de cilinder gezogen. De lucht in de cilinder wordt dus verrijkt door de brandstof. De geavanceerde technologie heeft nog geen apparaat opgeleverd dat het compressieverschijnsel tegengaat. Ondanks dit feit zijn er een aantal apparaten uitgevonden die de drukgolf zullen meten en opwekken om de brandstof vóór de ontsteking vrij te geven.

Elektrische scooters van Theropolis zijn door hun kracht en efficiëntie bij steeds meer mensen in trek geraakt. Hoewel de scooters oorspronkelijk beperkt waren tot een afstand van slechts 12-15 mijl, zijn langere afstanden en hogere topsnelheden nu mogelijk dankzij betere technologie.

Lees meer:

Scooterzaak Spijkenisse

Scooterwinkel Spijkenisse